INGREDIËNTEN

Voor de vogelnestjes:

Voor de groenten:

  • 300g ui fijngesneden
  • 2kg venkelstukjes
  • 0,5Lwitte wijn
  • 2kg spinazie(diepvries)
  • 1kg kerstomaten
  • 4 dl (plantaardige) room
  • 50g groente bouillonpoeder
  • peper en zout
  • enkele takjes tijm en enkele blaadjes laurier
  • 4 kg krielaardappeltjes
  • bakboter of olijfolie

Vogelnestjes

20 personen

STAP 1

Verwarm de oven voor op160°C. Kook de krielaardappeltjes in licht gezouten water.

STAP 2

Kook de eieren negen minuten, blus ze vervolgens onder koud water en pel deze hardgekookte eitjes.

STAP 3

Meng de knoflook en fijngesneden ui met het gehakt en kruid met peper en zout.

STAP 4

Maak de vogelnestjes: verdeel het bereid gehakt in 4 delen en maak er een bal van. Leg de bal in je hand en duw er een kuiltje in, ter grootte van een ei. Leg een hardgekookt ei in het kuiltje en kneed er het gehakt rond. Druk de gehaktbal goed aan en rol het door je handen, tot je een egale gehaktbal krijgt die het ei naadloos omsluit. Leg de ballen even aan de kant.

STAP 5

Zet een braadpan op een matig vuur met vetstof. Bak de vogelnestjes goudbruin en rol regelmatig om zodat ze overal egaal bruinen. Leg de gebakken vogelnestjes daarna in een ovenschaal en hou ze warm in oven op 160°C.

STAP 6

Stoof de ui aan in een beetje vetstof en voeg er ook de venkelblokjes, de groentebouillon en de witte wijn aan toe. Laat dit 10-tal minuutjes op een zacht vuurtje stoven tot de venkel mooi zacht is. Voeg er nu de spinazie aan toe, samen met wat tijm en laurier, en stoof verder aan tot dat spinazie zacht is en het vocht is verdampt. Ten slotte meng je hieronder de in 4 gesneden kerstomaten en de room en breng je op smaak met peper en zout.

STAP 7

Bak de gekookte aardappeltjes als laatste goudbruin op middelhoog vuur in een scheutje olijfolie en kruid met peper en zout.

STAP 8

Dien de vogelnestjes op met de groentjes en gebakken krielaardappeltjes.