de kracht van de vork

Kleine stapjes maken een groot verschil! Zelfs die kleine beweging die je maakt wanneer je plantaardig op je menu zet in plaats van vlees. Samen maken we de wereld een beetje groener. Dus waar wacht je nog op?

Al gedacht aan plantaardig in jouw bedrijfskeuken?

 

Maar hoe begin je hier nu concreet aan? Wij helpen je op weg en zo bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van de EU.

Droogte, hittegolven, overstromingen, bosbranden, aardverschuivingen, een stijgende zeespiegel, een krimpende biodiversiteit… De gevolgen van de klimaatverandering zijn niet langer een ver-van-ons-bed show. Met de Europese Klimaatwet zet de Europese Unie zich in voor CO2-neutraliteit tegen 2050. Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius moeten we allemaal samen onze CO2-uitstoot reduceren. Bedrijven en ondernemers kunnen veel doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Serveer plantaardig

Voorziet jouw bedrijf lunch voor de medewerkers? Door te switchen naar een (gedeeltelijk) plantaardig menu verminder je de CO2-uitstoot afkomstig van dierlijke producten, en ben je alvast op de goede weg om het klimaat te helpen. Hier zijn enkele tips om lekkere en klimaatvriendelijke gerechten aan te bieden in jouw bedrijf:

 • Bied één of meerdere plantaardige gerechten aan die behalve lekker ook herkenbaar zijn. Focus op ‘klassiekers’ waarbij je het vlees vervangt door een plantaardige variant. Denk aan plantaardige vol-au-vent of spaghetti, veggie balletjes in tomatensaus, chili sin carne… Zo blijft het haalbaar voor het keukenpersoneel en moet het volledige menu niet ingrijpend veranderd worden. Bovendien zijn dit gerechten die iedereen kent en lust (of toch bijna) en dat maakt de drempel om het te proberen kleiner.
 • Zorg voor lekkere vleesvervangers. Maak het jezelf makkelijk: kies voor het plantaardige assortiment van Greenway. Met ons veelzijdig gamma, van gehakt en burgers tot worst en balletjes, slaag je er moeiteloos in om je medewerkers te overtuigen van de plantaardige keuken.
 • Zet plantaardige gerechten extra in de kijker. Organiseer een ‘Burger Day’ waarbij naast de ‘gewone’ één of meerdere verrassende plantaardige burgers op het menu staan, of voorzie een vaste veggiedag in de week.
 • Focus op de voordelen van plant-based eten:
   1. Goed voor het milieu: de productie van voeding is verantwoordelijk voor 26% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Een klimaatvriendelijker eetgedrag met meer plantaardige producten vermindert de uitstoot van voeding met 50%.
   2. Goed voor je medewerkers: plantaardig eten is gezond. Zo hebben de Greenway-producten Nutriscore A en B en zijn de meeste allergeenvrij. Hierdoor voelen je medewerkers zich vitaler en wie weet geef je hen wel inspiratie om ook thuis meer plantaardig te gaan eten. Gezond personeel is minder ziek, wat dan weer positief is voor de werking van je bedrijf.
   3. Goed voor je reputatie: investeren in het welzijn van je medewerkers door hen te verwennen met gezonde, verrassende en lekkere gerechten komt de reputatie van je organisatie ten goede.

Inspiratie nodig voor lekkere plantaardige gerechten om de CO2-uitstoot van jouw bedrijf te verkleinen? Neem contact met ons op!