ÉTAPE 1
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en doe ze samen met de fijngesneden prei in een kookpan. Zet voor de helft onder water en kook een kwartiertje tot de groenten zacht zijn. Giet het water af en zet de kookpan nog even op het vuur, zodat het overgebleven water nog kan uitstoven. Voeg er de boter en een snufje peper, zout en nootmuskaat aan toe en pureer het geheel met een pureestamper.
ÉTAPE 2
Maak de kaassaus. Meng de melk met de groentebouillon in een steelpannetje en breng het mengsel op middelhoog vuur aan de kook. Wanneer de melk goed warm is, voeg je er de roux aan toe terwijl je continu met een garde blijft roeren, zodat de melk niet aanbakt aan de bodem en er geen klonters ontstaan. Voeg er na een minuutje op het vuur 70 gram geraspte kaas aan toe. Roer goed en kruid bij indien nodig.
ÉTAPE 3
Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Meng het gehakt met de fijngesneden ui en kruid bij met een snufje peper en zout. Doe 1 eetlepel vetstof in een pan en bak het gekruide gehakt even los.
ÉTAPE 4
Neem een ovenschaal en doe de puree als eerste laag in de schaal. Verdeel vervolgens het gehakt over de puree. Doe er als laatste laag de kaassaus bovenop en strooi de overige 30 gram geraspte kaas over de kaassaus. Bak de ovenschotel 25 minuten in de oven op 180 °C, en zet de laatste 5 minuten even op grillstand voor een krokant korstje.